Voor kinderen

Ontdek hieronder 2 leuke websites voor kinderen met toffe spelletjes en wetenschappelijke proefjes! Ook filmpjes en coole tekeningen om in te kleuren zal je hier aantreffen.

e-Bug

Het onderwijspakket e-Bug is ontwikkeld om jongeren de wereld te leren ontdekken van de microben, het gebruik van antibiotica, de verspreiding van infecties door microben en het voorkómen van die verspreiding door goede hygiëne en vaccinatie. e-Bug leert jongeren dat antibiotica waardevol zijn en op de juiste manier moeten worden gebruikt. Meer dan 19 Europese landen waren betrokken bij de ontwikkeling van e-Bug. In België gebeurt de coördinatie van het project door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Elk hoofdstuk van e-Bug verwijst naar de eindtermen. e-Bug mag voor leerlingen gekopieerd worden, maar niet verkocht. Het initiatief is gefinancierd door de Europese Commissie.

E-Bug heeft ook een eigen website: www.e-bug.eu. Daar vind je alle pagina’s uit het onderwijspakket, demonstraties van de activiteiten en aanvullende interactieve spelletjes waarmee de leerlingen de hoofdpunten op een speelse manier leren. Via de website kan je een gratis e-Bug- versie voor leerkrachten aanvragen.

Handige Hans

De meeste kleuters wassen hun handen te weinig. En als ze hun handen wassen, doen ze dat vaak verkeerd. Gelukkig is er Handige Hans om hen te helpen. Thuis en op school.

Met vuile handen rondlopen is niet zo hip. Maar wist je dit: handen wassen is belangrijk voor je gezondheid! Want goede handhygiëne voorkomt infectieziekten en zorgt er voor dat je minder vuile en ongezonde stoffen uit ons leefmilieu opneemt. Ongewassen handen kunnen immers ziekten verspreiden zoals verkoudheden, griep, maag- en darminfecties (diarree). Maar soms kunnen ze ook ernstigere infecties veroorzaken zoals longontsteking (pneumonie) en geelzucht (hepatitis A). Vooral bij kleine kinderen is het uitkijken geblazen. Zij steken vaak hun vingers in de mond en eten graag met hun handen. De handen vaker wassen is dus een grote stap vooruit. Maar dat alleen is niet genoeg. Je handen wassen op het juiste moment is minstens even belangrijk.

Daarom lanceerde de Vlaamse overheid in 2009 de campagne met Handige Hans. Handige Hans laat kinderen - maar ook ouders en leerkrachten - zien hoe je je handen moet wassen, en wanneer je dat best doet. De campagne loopt vandaag niet meer, maar de website met tips en informatie blijft wel beschikbaar. Ook het campagnemateriaal kan je nog steeds gratis aanvragen via www.handigehans.be. Handige Hans hoopt dat iedereen enthousiast meedoet. Hij ijvert er samen met jullie voor dat er minder zieke kinderen, minder zieke ouders en minder zieke leerkrachten zijn.